Leksand hade 4-1 mot Luleå med kvarten kvar.
Men återigen tappade masarna till en sur förlust.

Max Véronneau med mäktigt mål mot Luleå. / Foto: Daniel Eriksson, Bildbyrån

Här följer BVK:s tankar efter en sent tappad tremålsledning.


Leksands tre bästa

🔹Marek Hrivík
Han kom sent i går kväll, hade inte sovit så mycket och knappt träffat laget. Men slovaken gick genast in och gjorde avtryck. Vi är vana vid att se hans stora jobb över hela isen och han står även för en magnifik passning till 2-1-målet.

🔹Max Véronneau
Bytet som Max står för innan hans 2-1-målet är otroligt. Han sätter full fart hem och bryter ett friläge. Kort därefter blir han frispelad av Hrivík och sätter kliniskt 2-1 mellan benen. Är igen en av de spelarna i Leksand som syntes allra mest.

🔹Axel Brage
Han hade inte startat en match sedan mellandagarna i julas. När Leksand nu spelar match bägge dagarna den här helgen, var Brage tillbaka i kassen – och stod för en fin insats.

Han räddar totalt 32 skott och i den tredje perioden fick han komma upp stort när hans lagkamrater drog på sig utvisningar på löpande band.

Man lider med Axel efter matchen, då ett par puckar till fick ramla in i slutet av matchen fram till en senare strafftorsk.

Bubblare: Patrik Norén, Carter Camper, Jon Knuts.


🔹Hrivík delaktig direkt

Som skrivet ovanför: Marek Hrivík hade landat sent under fredagskvällen och inte fått särskilt mycket sömn. Han hade knappt hälsat på sina lagkamrater innan det var dags för match. Men slovaken gick genast in och levererade. Det blev en assist och flera kvalificerade målchanser.

Han nätar mot Brynäs under söndagen, så vet ni det.

🔹Mäktiga Tifo-arbetet

Det som Superstars och LTC visade upp inför nedsläpp var – som vanligt – fem plus och på den höga nivå som de har skämt bort publiken med genom många år.

Mäktiga Hrivík-tifot inför första nedsläpp. / Klipp: C More

🔹Véronneaus monsterbyte

Det som sker på isen som leder fram till Leksands 2-1-mål när bland det mäktigaste undertecknad sett på en is där Leksand deltar på väldigt länge.

Hur Max jobbar stenhårt hem, bryter ett friläge, sticker åt andra hållet, får pucken av Hrivík och fri med målvakten skickligt placerar in den mellan benen fram till ledning.

Denna ödmjuka och så otroligt skickliga forward håller på att spela till sig ett NHL-kontrakt till kommande säsong, oavsett om leksingarna drömmer mardrömmar om det eller ej.

Han står på 28 kassar nu. Hela 52 poäng. För mäktigt det.

🔹Vi fick se Knutzerov

Oftast när #13 är på isen i Leksand är det Jon Knuts. En spelare som är lätt att älska som alltid går in med ett hårt jobb och som gör sitt yttersta för att skölden på bröstet ska lyckas.

Men så ibland, är det något litet extra glitter över forwarden. Det är då Jon tar på sig manteln och blir Jon. Jon Knutzerov. Som när han serverar Martin Karlsson till 4-1 med en läcker passning vid första stolpen. Där och då, var det livat i Tegera.

Det är bara att hålla med Martin: ”Vilken pass!” / Klipp: C More

🔹Slarvet och utvisningarna

Det är enkelt att gå dit, men det är här Leksand i slutändan tappar matchen. Först i att man bjuder på alldeles för mycket bakåt. Lian Bichsel är 17 år och skicklig, men även på honom kan man ha kravet att man inte kastar in pucken mitt i banan när man har den vid sargen i egen zon. Och så var det 2-2.

I den tredje perioden avlöser blåvita utvisningsminuter varandra, vissa klarare än andra, andra billigare än andra. Masarna klarar boxplay över sju minuter, varav 70 sekunder av den här tiden var i  3-mot-5. Ett ruskigt hårt jobb där inga mål släpps in och det är ledning 4-2 med fem minuter kvar.

Men det tog mycket på krafterna att kriga så länge i egen zon, att till sist går det inte att hålla Luleå borta. De lassar in massor med folk framför Brage och både på 3-4 och 4-4 är det bra med trafik framför Leksandsmålvakten.

Än en gång hade Leksand tappat en stor ledning sent.

🔹Borde avgjort i övertiden

Max Véronneau fick ett friläge som satt stenhårt i plocken på målvakten i förlängningen. Patrik Norén fyllde på från nära håll och testade men sköt utanför. Ytterligare läge fanns för Hrivík att avgöra. Men pucken ville inte in. Här borde Leksand vunnit och ”åtminstone” fått med sig två poäng från detta.

🔹Kasper Magnussen!

Det var roligt att kika över vilka i Leksand som tacklades i den här matchen: Marek Hrivík (1), Jon Knuts (1), Nils Åman (1) och junioren Kasper Magnussen – 3! Detta på 03.20 i istid.

🔹Upp med Linus i andra

Linus Andersson stod för en bra match. Visade upp sitt rappa handledsskott vid 1-0-målet och la en läcker straff. Han borde spela högre upp i laget och när Kloos fortsatt är borta skulle vi vilja testa honom ihop med Mikael Ruohomaa.


Leksand möter Brynäs i Tegera Arena klockan 15.15 i dag.