Ingen match på tre veckor.
Då startade Leksand om med tre poäng.
Där en 17-årig back imponerade allra mest.

Leksand jublar efter Heinemans 1-0-mål. / Foto: Bildbyrån

Leksand hade inte spelat match sedan man förlorade borta mot Luleå med 1-4 den 30 december. Ett coronautbrott ända sedan dess gjorde det svårt att veta var masarna stod rent matchmässigt inför tisdagens batalj i Malmö.

Detta i kombination med att Leksand tidigare varit minst sagt knackiga vid omstarter (efter landslagsuppehållen), gjorde att många leksingar var oroliga inför första nedsläpp.

Men Leksand kom ut bra och den eventuella kollektiva ringrost som fanns, åkte man av sig snabbt. Dalalaget ägde det mesta av spelet i inledningen mot ett Malmö med sparkad tränare där spelarna nu skulle gå ut och ta ansvar.

Bländande Ruohomaa

Därför kom Leksands ledningsmålet fullt rättvist. Det var Carter Ashton som vann pucken nere i sarghörnet, fick den till Mikael Ruohomaa som i sin tur via en riktigt läcker passning vid första stolpen, hittade Emil Heineman.

Man måste alltid vara beredd när finländaren har pucken, konstaterade Heineman i den första pausen. Ruohomaa var en av många som var på spelhumör och stod för en bra insats.

Véronneau klinisk

Max Véronneau satte Leksand i ett än bättre läge när han redan i mittperiodens första minut drog i väg i en kontring, tittade upp innanför offensiv blå och kort därefter tryckte upp 2-0 i det första av Alsenfelts två kryss.

Även i den andra perioden var gästerna spelförande och det enda som gick att eventuellt klaga på efter 40 minuters spel var effektiviteten. Flera chanser i numerärt överläge utan utdelning, där det målmässiga glappet borde blivit större.

Nerver i slutet

Det var inte i slutet av matchen som skåningarna fick upp tempot i sitt spel och med ett par utvisningar, lyckades Carl Söderberg via en försvarande skridsko överlista Kasimir Kaskisuo och reducera med 2,5 minut kvar.

Fredrik Händemark fick med bara sekunder kvar en jättechans att kvittera när han fick pucken ensam mellan tekningscirklarna, men missade målet. Leksand höll ut och fick en bra inledning på sin egen omstart.


Leksands tre bästa

Lian Bichsel
Den 17-åriga backtalangen fick stort förtroende inför NHL-scouter på läktarna och spelade till sig mer istid framöver. Ett par onödiga pucktapp och en dåligt vinklad skridsko vid reduceringen. Men i övrigt var schweizaren exakt så hård och jobbig att möta som man vill se honom.

Mikael Ruohomaa
Passningstempot som finländaren har i powerplay-spelet, när han direkt han får trissan skickar den stenhårt med perfekt precession igenom Malmös box till ett medspelarblad på andra sidan. Det är klass det var längesedan vi såg av en spelare i vårt lag. Handleder som få i den här ligan.

Kasimir Kaskisuo
Kom upp starkt när hans utespelare kladdade och behövde honom. För hur svagt motstånd du än möter i SHL, kommer det alltid finnas perioder i matcherna där även de trycker på för mål framåt. Då behöver du en målvakt som står pall, trots att han kan ha haft lite att göra. Det gjorde Kaz i kväll.


Matchfakta

Malmö - Leksand 1-2 (0-1, 0-1, 1-0)
Skott: 35-24 (11-13, 7-7, 17-4)
Utv-min: 10-12 (4-4, 4-0, 2-8)
Publik: 2638

0-1 (13.25) Heineman (9) (Ruohomaa)

0-2 (20.42) Véronneau (20) (Norén, Ekberg)

1-2 (57.27) Söderberg (Westerholm, Ryan) PP1