Drygt halva matchen.
Det var vad Leksand behövde för att äta upp 0-4.
Dalalaget är i CHL-kvart mot Frölunda efter 8-1.

Heineman och Rosén ett par av målskyttarna. / Foto: Daniel Eriksson, Bildbyrån

Det var ett påkopplat Leksand som kom ut till CHL-returen mot Klagenfurt och det var ungtupparna som visade vägen. Redan efter 1,5 minuts spel kom ledningsmålet när Isak Rosén hittade det bortre krysset via ett riktigt snärtigt avslut.

Innan den första perioden var över hade masarna gått upp till 3-0. Rosén blev tvåmålsskytt innan Emil Heineman inledde sitt målskytte för kvällen. Båda målen i numerärt överläge.

Skotten 21-9 och 3-0 resultattavlan efter 20 minuter. Klasskillnad.

Bra PP-utdelning

Även under mittperioden var Leksand spelförande. Men det där fjärde målet som skulle innebära 4-4 i totalen och förlängning, tog ändå lite tid att hitta fram till.

Men när hemmalaget fick chansen i powerplay på nytt, small det. Calle Själin var tillbaka och det var han som kyligt trippade med pucken vid offensiv blålinje, väntade in rätt läge och hittade sedan Martin Karlssons klubblad fram till 4-0.

Martin Karlsson firar styrningen till 4-0. / Foto: Bildbyrån

Frustrerade gäster

Vid det här läget av matchen började österrikarna spela fult. En hel del efterslängar delades ut men domarna tillät inte detta gå förbi bara för att de låg under stort.

Manuel Ganahl delade ut en slashing mot handskarna på Carter Camper som mycket väl hade kunnat hålla Leksandsstjärnan borta från spel i många veckor framöver. Men den här gången gick det bra.

Leksand fick chansen i spel fem-mot-tre och då kunde Matt Caito via kryssribban skicka in 5-0 som innebar att Leksand hade fullbordat vändningen.

Lite nerver

I den tredje perioden lät ytterligare mål vänta på sig. Nästa strut var gästernas fram till 5-1 (förlängningsläge). Ett mål som det borde ha ringts på och som då borde ha dömts bort.

Axel Brage i Leksands mål fick inte chansen att rädda den pucken från att gå in utan Lukas Haudum som tilldömdes målet plockade bort Brages benskydd med egen skridsko.

Klassmål fullbordade hattrick

Men ingen ringning och lite nerv i matchen – med betoning på lite. I stället för att vika ner sig tryckte Leksand gasen i botten och tre minuter senare var Heineman tvåmålsskytt.

Det var också han som stod för kvällens snyggaste mål när han fullbordade sitt hattrick.

Heineman trycker in 7-1-pucken. / Foto: SVT

Matchen slutade 8-1 efter att Max Véronneau (med sin första poäng för kvällen faktiskt) elegant spelat fram Carter Camper till en öppen målbur.

Björn Hellkvist summerade kort för SVT efteråt:

– Vi är jätteduktiga i dag och de unga killarna som får chansen tar den verkligen. Det (Heineman och Rosén) är två duktiga killar och det finns en anledning till att de är draftade högt båda två.

Nu väntar Frölunda för Leksand i CHL-kvartsfinalen.


Övriga reflektioner

🔥MÅLSKYTTET
Det är alltid positivt att göra mål. Och oavsett om den här urladdningen hade kommit mot Tampa eller Orsa, var det precis vad ett lite skadeskjutet Leksand – både i trupp och självförtroende – behövde just nu. Det bästa som kunde hända.

👶🏼UNGTUPPARNA
Det var väldigt roligt att se alla yngre förmågor som fick ett stort ansvar. Heineman och Rosén har vi nämnt. Men Bärehag och Hedlund gick verkligen in ihop med Forsberg och bildade en hårt jobbande fjärdekedja. Två spelare som borde plockats in för några veckor sedan i stället för en lagkapten vid norra Siljans strand.

↗️ ASHTON
Det här var en skön match att få i benen för en del spelare. Inte minst Carter Ashton som har haft en rätt trög öppning på den här säsongen (om man kan kalla det för en öppning fortsatt efter snart 20 spelade matcher). Han var bra i dag om än några jobbigt tappade puckar. Borde absolut blivit en av målskyttarna. Kliver av med en assist.


Matchfakta

Leksand - Klagenfurt 8-1 (3-0, 2-0, 3-1)
Skott: 50-19 (21-9, 18-3, 11-7)
Utv-min: 4-14 (0-4, 0-8, 4-2)
Tekningar: 34-24 (12-5, 14-8, 8-11)

1-0 (01.34) Rosén (Kloos, Thomas)
2-0 (08.49) Rosén (Camper, Zackrisson) PP1
3-0 (12.27) Heineman (Kloos, Själin) PP1

4-0 (32.58) Karlsson (Själin, Kloos) PP1
5-0 (36.12) Caito (Camper, Zackrisson) PP2

5-1 (46.24) Haudum (Hundertpfund)
6-1 (49.49) Heineman (Kloos, Ashton)
7-1 (58.10) Heineman (Camper, Caito)
8-1 (59.05) Camper (Véronneau) Öppet mål