Leksand fullständigt dominerade långa stunder mot Trinec. Ändå såg matchen länge ut att gå till förlängning när Trinec bjöd på en kalldusch genom sitt 2-2-mål i den tredje perioden.

Men Leksand tog sig samman, ökade tempot och diamanten Mikael Ruohomaa hittade en briljant passning fram till Oskar Lang.

Det innebar 3-2. Tre poäng. Och en ruskigt fin start på CHL-säsongen.

Oskar Lang avgör efter passning från Mikael Ruohomaa. / Foto: SVT

Det började tungt men slutade lyckligt.
Här följer BVK:s spaningar efter 3-2-segern över Trinec.

Första perioden

Lättaste spaningen någonsin är väl att säga att Leksand inte fick den start man hade önskat sig.

Det tog 14 (!!) sekunder för hemmalaget att tappa bort en rödklädd framför Kaskisuo. Tre sekunder senare hade en backkompis skickat in pucken framför mål som läckert styrdes in av Andrej Nestrasil.

Ska vi damma av ”mardrömsstart” för första gången den här säsongen kanske? Det är nog läge för det.

Det blev den första periodens enda mål trots att Leksand i perioder spelade upp sig och var ordentligt spelförande. Men period #1 var också gästernas klart bästa i matchen.

Andra perioden

Frågan ”vad sa du i paus?” har väl aldrig varit så läglig att ställa som till Björn Hellkvist inför kvällens mittperiod. För Leksand kom ut med en helt annan inställning.

Man satte hög press, vann puckarna högt, sköljde över de röda och skapade målchanser. När målet väl skulle komma? Jo, efter att Europas bästa fjärdekedja varit inne och jobbat fram ett powerplay.

Första PP-uppställningen kom in och kort därefter hade Matt Caito snärtat in kvitteringen efter att Carter Ashton parkerat framför målgården. Som han trivs där, denna gigant till kanadensare.

Översköljningen i mittperioden var verkligen mäktig att beskåda. Skotten 22-2 (!!) på 20 minuter hockey.

Hade Kaskisuo bara lagt sig raklång framför sin mållinje och tagit en tupplur hade han räddat det enda han fick emot sig. Därmed kom ledningsmålet till sist rättvist.

Calle Själin fick pucken vid blå, pausfintade bort två motståndare och snärtade in 2-1-pucken redan efter fem minuter av perioden.

Därefter var det ett bombardemang mot Marek Mazanec i gästernas mål och det enda man kan klaga på, är väl att inte fler puckar hittade nät. Närmast var Caito när han sköt i stolproten.

Tredje perioden

Leksands svaga utdelning så långt höll på att straffa sig. För med drygt sju minuter kvar att spela kladdade Caito med pucken.

Han fick den vid egen blå och visst borde det ha funnits bättre alternativ när motståndarpress var på väg emot honom än att flippa in pucken i mitten av banan.

Blixtsnabb omställning, ett läckert avslut från Daniel Kurovsky och 2-2. Det kändes förbannat onödigt, med tanke på hur mycket masarna dominerat.

Leksand gick dock inte ner sig efter kvitteringen, vilket brukar vara fallet när ett lag tappar momentum sent under en match. Man valde att gå för segern – och med mindre än fem minuter kvar kom utdelningen.

Mikael Ruohomaa – som får saknaden av slovakerna att mildra – fick pucken i sin favoritposition, tittade upp och hittade bladet på Oskar Lang. Den vindsnabbe Arvikasonen tryckte till direkt, 3-2.

Och så slutade matchen.

Visst skapades någon ytterligare chans nere hos Kaskisuo, men inte mer än att Leksand kunde hjälpa sin målvakt och tillsammans jobba in en ny CHL-seger.


Calle Själin

I det senaste poddavsnittet satte sig undertecknad och Putte i varsin imaginär ”landslagsbåt” där två leksingar ska jobbas in till landslaget den här säsongen.

Undertecknad kör vidare med Oskar Lang, efter att den resan startades redan under fjolåret. Detta medan Gunnarsson valde att styra Själin-skutan. Vad han myste framför burken i dag, kapten Gunnarsson.

För Calle Själin var en gigant. Knappt ett skär fel. En ledare.

Det vi undrar är om du tittar, Johan Garpenlöv?

Mikael Ruohomaa

Den här finländaren kommer att bli ruskigt viktig för Leksand i vinter. Hans spelsinne. Hans passningsspel. Tempot i allt han utför. Det är inte svårt att förstå varför det var ett gäng SHL-klubbar som ville ha honom.

Bra jobbat, firma Johansson och Carnbro.

Förstakedjan med Lang

Justin Kloos och Ruohomaa fick nytt sällskap i dag när Oskar Lang och Carter Ashton bytte plats. Briljanta hockeyspelare samtliga nämnda här, men det blev mer snabbhet in i förstakedjan på detta vis.

Lang har inlett den här försäsongen fint, precis som han gjorde ifjol. Nu hoppas vi bara att han kan hålla i det även in i den här säsongen. Och varför inte som en tredjelänk till Kloos och Ruohomaa.

Ska sägas också att Carter Ashton är en gigant som tillför massor med sitt spel även han, fast på ett helt annat sätt. Klossen framför motståndarnas mål. Fysiken. Spännande i dag ihop med Patrik Zackrisson och Isak Rosén. Också spännande.

Kasimir Kaskisuo

Vilken otacksam match han fick i dag, Kasimir. Det första som händer är att han lämnas helt ensam med en rödklädd som styr pucken precis framför honom och insläppt mål därmed efter 17 sekunder.

Därför än mer imponerande att han står för den insats han gör.

I stunder hade han verkligen ingenting att göra. Fick stå kall långa perioder och inte minst under mittakten. Ändå räddade han allt han skulle rädda. En rapp omställning med ett vasst avslut på 2-2:an.

Han visade vilken duktig målvakt han är.

Försvarsspelet

Det finns såklart saker att jobba på fortsatt och konstigt vore väl annars. Men försvarsspelet i stort klickar inte riktigt ännu. Det är lite ihåligt emellanåt, både i fem-mot-fem och i boxplay.

Det var i ett boxplay-spel (kvällens enda) som vi fick se Leksand försöka sätta hög press mot puckhållare. Men det gick inte alls.

Det skapade mer förvirring än att det blev stressigt för Trinec. För hela tiden med det sättet att spela boxplay lämnade man någon motståndare helt allena.

Det var faktiskt bara tur som räddade Leksand från att Trinec inte gjorde mål. Där borde kvitteringen kommit redan då. Om det är så man ska spela boxplay framöver, då måste man jobba mer som en enhet.

De unga självklara

Vi avslutar med att prata om ytterligare en ung spelare som börjat slåss på allvar om en plats i detta a-lag. Och det är Alexander Lundqvist.

I Lian Bichsels frånvaro har Lundqvist fått spela ihop med Ahnelöv och gjort det väldigt bra. Han spelar med ett lugn. Med en mognad i sitt spel. Gör det enkla, stressar inte upp sig.

Att se ett Leksand i en SHL-premiär där samtliga av Nils Åman (21), Calle Själin (21), Alexander Lundqvist (20), Emil Heineman (19), Isak Rosén (18) och Lian Bichsel (17) är med för att de har förtjänat sina platser och inte på grund av skador, känns mer och mer troligt.

Och det gör en så jäkla glad.
Att föreningen gör saker rätt i de yngre leden.


Matchfakta

Leksand - Trinec 3-2 (1-0, 2-1, 1-1)
Skott: 36-19 (10-7, 22-2, 4-10)
Utv-min: 2-8 (2-2, 0-4, 0-2)
Tekningar: 31-24 (8-8, 13-6, 10-10)

0-1 (00.17) Nestralis (Musil)

1-1 (22.35) Caito (Véronneau, Ashton) PP1
2-1 (25.20) Själin (Caito, Ashton)

2-2 (42.12) Kurovsky (Hrna, Kundratek)
3-2 (45.47) Lang (Ruohomaa, Ahnelöv)