En minst sagt svajig förstaperiod.
Men därefter hjälpte publiken Leksand till att vända hemma mot Oskarshamn och hålla liv i säsongen. Under tisdagen spelas den helt avgörande åttondelsfinalen i Tegera Arena.

Flyger Lundqvist, Johansson och Leksand till kvartsfinal? / Foto: Bildbyrån

Matchen i korthet

Det var en match som Leksand fick lov att vinna. Då kom masarna ut tagna av stundens allvar och stod för en av säsongens svagaste öppningsperioder. Oskarshamn ledde rättvist med matchens enda mål efter 20 minuter och utan Kasimir Kaskisuo hade siffrorna varit större.

I andra perioden fick  Leksand hjälp av ett 5-mot-3-läge i två minuter. Och med några sekunder kvar av överläget, hittade Carter Camper fram till Mikael Ruohomaa med en lysande passning när finländaren tryckte in kvitteringen.

Innan perioden var över kunde Oskar Lang skickligt ta vara på IKO-försvarets misstag och vinkla in 2-1 i det bortre krysset från nära håll framför kassen.

I den tredje perioden uteblev den enorma press från Oskarshamn som många nog hade väntat sig. Gästerna fick ett mål bortdömt och när Marek Hrivík senare skickligt lyfte in 4-1 i det öppna målet, kunde leksingarna fira segern.


Leksands tre bästa

🔹 Publikinsatsen
Det var verkligen Leksands viktigaste ”spelare” den här kvällen. När spelet inte stämde lyftes spelarna fram av publiken som visade hur viktiga man är för sitt lag. Hade inte leksingarna samlat krafterna och gått till arenan, hade det här aldrig slutat med en - till sist - klar 4-1-seger. Aldrig.

🔹 August Berg
Agge smällde på, retade upp de blåklädda  och var en av Leksands viktigaste spelare i en match där allt behövdes för att väcka laget. Fick med sig båda utvisningarna som gav ett 5-3-läge och kvittering.

🔹 Kasimir Kaskisuo
Som vi var inne på var det finländaren som var lugn och trygg i  kassen när hans lagkamrater svajade inledningsvis. Målet som släpps in är inte mycket att göra åt då han täcks av egen back. Utöver det är Kaz felfri och gör en jättebra match.


Övriga reflektioner

🔹 Zacke klev av
Ett tungt faktum för Leksand är att lagkaptenen klev av under den tredje perioden i går. Och nu kommer uppgifter från Aftonbladet om att han inte kommer till spel i kvällens avgörande match. Då skulle BVK vilja (om han är i skick för det) se honom i båset. Zacke är viktig även utanför isen och skulle vara en pådrivare en sådan kväll på bänken.

Men visst är det tungt. Zackrisson, Véronneau och Heineman. Det är inte vilka som helst som Leksand saknar i kväll.

🔹 ”Högt tryck just nu”
Det var vad många leksingar möttes av i går när de försökte komma in på Leksands biljettsida. Allt talar för att det blir fullt hus och 7650 personer på plats i afton.

🔹 Sänkta axlar vid en kvart?
Alla förväntar sig att Leksand ska besegra Oskarshamn i en åttondel – och det med all rätt. Man är ett bättre lag och ska med den hemmafördel man har ”bara" vinna.

Men skulle laget vinna i kväll, blir det sänkta axlar framöver då? De här två tidigare matcherna mot IKO, har det långa stunder sett ut som om leksingarna tror att de spelar ett negativt kvalspel för att åka ur SHL.

Skulle man ta sig vidare till en kvart väntar Rögle (om Örebro vinner över Brynäs) eller Luleå (om Brynäs vinner). Där borde Leksand kunna gå in med sänkta axlar och ”bara köra”. Och vinner man en match, ja då är man bättre än förra året.

Där kan Leksand bli farliga. Men först; en vinst i kväll.

Vi ses där.

/ R