Efter en svag start och 0-2 vände Leksand mot Färjestad.
Ställningen var lika på tre inför den avslutande perioden där Leksand var starkast efter mål från Ben Thomas och Oskar Lang. 

Ben Thomas en av målskyttarna. / Foto: Daniel Eriksson, Bildbyrån

Det började inte bra för Leksand hemma mot Färjestad.

Gästerna från Karlstad var bättre på det mesta och masarna kom inte alls ut och dikterade villkoren på sin hemmaplan som Björn Hellkvist ville se sitt lag göra.

Därför kom också både 0-1 och 0-2 fullt rättvist. Det andra målet riktigt tungt när Joakim Nygård kom in från utvisningsbåset och både startade och avslutade en kontring.

En snabb och viktig reducering kom dock när Leksand bästa kedja (återigen) för kvällen var inne på isen. Max Véronneau jobbade fram en lös puck till Patrik Zackrisson som nöp dit Leksands första kasse.

Heineman målade igen

Han stod för ett hattrick mot Klagenfurt, gjorde mål i SHL därefter mot både Linköping och Rögle förra veckan. Och i kväll blev det mål igen från Emil Heinemans klubba.

Mittperioden hann bara bli 39 sekunder gammal innan Leksand hade utnyttja FBK-slarv i mittzon och spelat Heineman fri som skickade upp pucken i nättaket bakom FBK-målvakten, Dominik Furch.

När Max Véronneau tio minuter senare gjorde sitt 17:e (!!) mål för säsongen hade Leksand vänt. Ställningen var dock 3-3 inför den avslutande perioden.

Detta efter att pucken verkar ha brunnit när den var i Leksands zon och hemmaspelarna inte ville ha den vid sina blad. Puckar kastades åt alla håll och efter att laget misslyckats tre-fyra gånger om med att få ut pucken i mittzon, ringde det bakom Kasimir Kaskisuo.

Thomas hittade nättaket

Det var ett ställningskrig i inledningen av den tredje perioden och längst och flest tunga byten hade gästerna. Därför kom hemmalagets nya ledningsmål aningen ologiskt.

Återigen var förstakedjan inne och snurrade. Det hela slutade med att Véronneau släppte pucken till Ben Thomas utan till vänster som fyllt på. Han i sin tur tittade upp och sprätte upp pucken i nättaket som om det var han som gjort 17 mål den här säsongen. Detta var hans andra.

Mikael Ruohomaa och Albert Johansson dansar. / Foto: Bildbyrån

När Oskar Lang sedan kontrade in 5-3 såg detta klart ut. Men ytterligare ett mål från Joakim Nygård gjorde match av det på nytt och under slutminuten hade gästerna ytterligare en puck inne i nät.

Den hårdskjutande backen Jesse Virtanen dunkade in pucken från blå. Men detta målet dömdes bort efter att det visat sig att Linus Johansson varit inne i Kaskisuos målgård och vidrört målvaktens huvud.

Efter detta kunde Leksand kriga minuten ut och plocka tre viktiga och minst lika sköna poäng inför 5802 personer i Tegera Arena.


Leksands tre bästa

🔥Max Véronneau
Det här var en ny riktigt bra insats av SHL:s skytteligaledare. Ett nytt mål, två nya assist och 30 poäng (17+13) på Max nu. Han bara kör.

🔥Calle Själin
Det är verkligen ett stort självförtroende och en enorm pondus han spelar med, Calle. När han inte slår knut på Nygård är han en gigant i egen zon.

🔥Martin Karlsson
En av många ledare i det här laget. Han är överallt där pucken är, Martin och ihop med Kandergård och Ashton driver de spelet bra.

Bara en sådan sak som att Martin jagar ifatt en rensad puck i slutsekunderna och på så vis blåser av en icing och inte ger FBK en sista chans för en offensiv tekning i jakten på en kvittering. Klass.

Själin slår knut på Nygård 🌭/ Foto: C More


Matchfakta

0-1 (05.14) Johansson (Widerström, Jakobsson)
0-2 (10.00) Nygård (Johansson, Göransson)
1-2 (11.08) Zackrisson (4) (Véronneau, Camper)

2-2 (20.39) Heineman (8) (Camper, Caito)
3-2 (30.42) Véronneau (17) (Camper, Ekberg)
3-3 (36.02) Nyström (De La Rose, Åslund)

4-3 (48.22) Thomas (2) (Véronneau, Ekberg)
5-3 (54.20) Lang (4) (utan assist)
5-4 (57.34) Nygård (Johansson, Viksten)