Luleå är svårspelade och formstarka.
Vilka som helst åker inte dit och vinner.
Men Leksand vände i tredje och vann med 3-1.
– Vi spelade bra och dominerade i offensiv zon. Det skulle komma och vi skulle bara fortsätta göra det vi hade gjort de första perioderna, sa Max Véronneau till C More efteråt.

Max Véronneau målskytt när Leksand vände. / Foto: Simon Eliasson, Bildbyrån

Luleå hade fyra raka segrar, Leksand som gästade i kväll kom dit med sex raka vinster med 17 av 18 inspelade poäng på dessa.

Det var med andra ord två formstarka lag som drabbades samman i Norrbotten under torsdagskvällen. Och det blev en match som många hade väntat sig: Tätt, inte många målchanser och ganska långsamt.

Ahnelöv skottskadad

Under matchens första 25 minuter var det Luleå som fick matchens tre första numerära överlägen, ändå var det Leksand som ledde skotten så långt med 11-8. Ett uppoffrande dalalag var tuffa kring egen målvakt.

Tuffast av dem alla kanske var Jonas Ahnelöv. Han brukar täcka många skott och hör till i toppen av den statistiken över SHL.

Den här kvällen tog ett hårt skott illa på den rutinerade backen som fick pucken kring ena knäskålen. Ahnelöv grinade illa på isen innan han fick hjälp för att lämna planen. Han spelade inte mer för kvällen.

Än tyngre blev mittperioden när Luleå med sju sekunder kvar av den tog ledningen. Julius Honka lyckades överlista Kasimir Kaskisuo från nära håll.

Vacker kvittering

Tidigare upplagor av Leksands IF hade haft svårt att göra match av det här. Ett sent underläge i mittperioden att ta med sig in till sista.

Men det är något annat under Björn Hellkvists ledning.

Masarna går in och fortsätter att köra. Man har ett självförtroende i det man gör och tror på det. Man vet att det kommer att komma om man bara går för det – vilket man gör. Och kvitteringen kom omgående.

Knappt fyra minuter in gjorde Nils Åman så här:

Nils Åman kvitterar till 1-1. / Foto: C More

Detta var Nils Åmans fjärde mål för säsongen. En ros ska också delas ut till Alexander Lundqvist som utöver denna vackra framspelning stod för ännu en fin insats.

Poängsviten allt längre

För nionde matchen i rad gjorde Max Véronneau poäng. Denna gången blev han framspelad mellan tekningscirklarna av Justin Kloos i powerplay. Han tog emot pucken, vände upp och hittade luckan mellan benen på målvakten.

Luleå jagade kvittering men riktigt farligt blev det aldrig. Carter Camper kunde i stället 15 sekunder från full tid stänga matchen med sitt 3-1-mål i öppen kasse – med assistpoäng av Véronneau.

Véronneau summerar kort för C More:

– Vi spelade bra även om det var tufft för oss de första två perioderna. Nils stod för ett fint mål och det var skönt att göra mål i powerplay efter det. En fin passning av Justin.

Véronneau fortsätter:

– Vi spelade bra och dominerade i offensiv zon. Det skulle komma och vi skulle bara fortsätta göra det vi hade gjort de första perioderna. Vi spelar bra nu och har en bra känsla i laget.


Matchfakta

Luleå - Leksand 1-3 (0-0, 1-0, 0-3)
Skott: 21-29 (4-7, 10-11, 7-11)
Utv-min: 4-6 (0-4, 2-2, 2-0)
Publik: 6150 (Norrbotten Arena)

Inga mål i första perioden

1-0 (39.53) Honka (Muzik, Engsund)

1-1 (43.50) Åman (Lundqvist, Ekberg)
1-2 (44.38) Véronneau (Kloos, Ruohomaa) PP1
1-3 (59.45) Camper (Véronneau)