Leksand förlorade igen.
Men den här gången var det med en arbetsinsats som var värdig den sköld som spelarna bär på sina bröst. En liten detalj saknades i dag: Att få pucken i nät.

Ofta kalabalik framför målet, men puckarna ville inte in. / Foto: Bildbyrån

Det var ett skadeskjutet Leksand med dåligt självförtroende som tog emot Skellefteå hemmais inför fullsatta läktare under lördagen.

Vad är det då det värsta som kan hända?

Att gästerna tar ledningen tidigt.

Redan efter drygt två minuter slängdes pucken in framför Kasimir Kaskisuo och på returen kunde Melker Karlsson lite väl enkelt vispa in gästernas ledningsmål.

Véronneau firade

Inför nedsläpp på Leksands line-up presenterade Leksand att man kommit överens med Max Véronneau om att förlänga kontraktet även över 2023/2024.

Detta firade den viktiga forwarden för masarna genom att kvittera i slutminuten av den första perioden. Carter Ashton visades ut för en (ytterst tveksam) hakning och Skellefteå fick chansen i numerärt överläge.

Men då var det Véronneau som stack, fick pucken och hittade en lucka mellan benen på Gustaf Lindvall. En stor del i 1-1-målet hade även Alexander Lundqvist som jobbade fram pucken i sarghörnet innan friläget.

Véronneau upp i skytteligaledning. / Foto: Daniel Eriksson, Bildbyrån

Ny Karlsson målskytt

Precis som i den första perioden fick Leksand en riktigt tung start. Det tog bara 51 sekunder innan Skellefteå hade tagit ledningen på nytt.

Jonathan Pudas kladdade med pucken innanför offensiv blålinje och Martin Karlsson låg på. Men i stället för att få ut pucken i mittzon, hölls den kvar och en passning senare hade Linus Karlsson skickat upp pucken i nättaket bakom Kaskisuo.

Ruskigt små marginaler.

Leksand krigade för en ny kvittering och närmast var dalalaget när Carter Camper hittade en fri lagkapten framför målet. Men Patrik Zackrisson lyckades på något vänster – på det helt öppna målet – skicka pucken i stolpen och 1-2 stod sig.

Endast 14 skott

I den tredje perioden jagade Leksand en kvittering. Bara på den avslutande tredjedelen hade hemmalaget tolv skott på mål. Skellefteå hade 14 på hela matchen.

Det var hårt tryck ner mot Lindvall, men pucken ville inte in. Lindvall höll leksingarna borta från fler mål och supportrarna i Tegera Arena fick tillsammans med sitt lag inkassera en ruskigt su förlust.

Men man kan samtidigt glädjas åt att den här arbetsinsatsen var flera nivåer bättre än vad laget bjudit på de fem-sex senaste matcherna.


Övriga reflektioner

David Rosander! Den unga junioren klev in på sex backar i kväll och fick spela tillsammans med en fortsatt storspelande Alexander Lundqvist. Rosander gjorde det jättebra vilket var roligt att kunna konstatera.

Jonas Ahnelöv. Om han fick ett skott på sig eller om det handlade om något slags slag, är lite oklart. Men ont hade den rutinerade backen som efter smällen i mitten av den tredje perioden inte kunde fullfölja. Han klev av och det återstår att se om Leksand har ännu en spelare på den redan åtta namn långa skadelistan.

Powerplayspelet. Där måste Leksand bli bättre. PP-spelet man bjöd på i den tredje perioden var uppställt och bra. De tidigare chanserna under matchen var inte tillräckligt bra. Ibland såg man inte ens att Leksand var en man mer på isen.

Fjärdekedjan. Den var bra igen och drev mycket av det fysiska spelet. Martin Karlsson har verkligen hittat tillbaka till en bra form. Smäller på och är en ledare. Med eller utan C eller A på sin matchtröja.