Leksand föll tungt i Karlstad med 2-3.
Trots att man hade 2-0 med tio minuter kvar.
Här följer BVK:s spaningar efter förlusten.

Patrik Norén satt utvisad när FBK avgjorde. / Foto: Fredrik Karlsson, Bildbyrån


Vi börjar med det positiva

🔹Starten på matchen
Detta var ett Leksand som inte ville hamna i en ny 0-2-uppförsbacke. En jättefin förstaperiod där Leksand hade tio avslut mot mål (sex av dem på mål) innan hemmalaget hade sitt första skott på mål.

🔹Att ta sig på mål
Kapten Zackrisson berättade i andra pausvilan att man hade pratat om det. Att gå mer på mål än vad man gjort tidigare och det syntes. Det är också så ledningsmålet kommer. Zacke var klart mest sugen på att söka upp den returen omringad av passiva grönklädda spelare.

🔹Carter Ashton
Han tog Heinemans plats i andrakedjan med Ruohomaa och Kloos – och stod för en bra insats. Var pigg och starkare igen än han varit under majoriteten av säsongen.

🔹Max konstmål
Vad gör karln? Véronneau kan verkligen göra mål på så många olika sätt. Den här gången rundade han Furch, men avvaktade med avslutet innan han vallade in pucken efter isen – till sitt 19:e för säsongen.


Nu till det mindre smickrande

🔹Påkörningen av Kaskisuo
Man har sett målvakter söka upp liknande situationer. Där målvakten söker upp utespelare och faller sedan lätt vid en touch. Men det som Jacob De La Rose bjöd Kaskisuo på här var någonting helt annat.

Finländaren står bara raklång utanför sin målbur och ex-leksingen väljer att sätta in en – vad det verkar – fullt medveten tackling. Hur kan grönklädd #95 inte åka ut?

Det är inte så att du plötsligt får tackla målvakterna bara för att de är utanför sin målgård – när de dessutom inte är puckförande? Eller har vi missat något?

🔹Utdelningen framåt
Det är så enkelt, att om Leksand hade gjort mål och fått den utdelning man ”borde” fått sett till övertaget man hade, hade vi inte skrivit om ett par av punkterna som spaltas här nedan.

Då hade leksingar inte behövt irritera sig på domare och vilja fira jul på Siljans botten efter att ha tappat 2-0 till noll poäng på tio minuter i Karlstad. Starten på matchen var grym, men vad ger det när det fortsatt är mållöst efter 20 minuter?

🔹Powerplay-spelet
Det är återigen här så oerhört mycket avgörs. Efter att Virtanen tryckt in reduceringen till 1-2, åker FBK på ett lagstraff. För många spelare på isen. Ett bra powerplay där och 3-0. Då är den här matchen stängd.

🔹De fällande utvisningarna
Den som Emil Heineman åker på innan Färjestad kort därefter gör 2-2, är det inte mycket att snacka om. FBK-spelaren söker den absolut, men trampar samtidigt på bladet och faller. Rätt klar.

Men den som Norén åker på...

Han stöter undan pucken, förvisso mellan benen på en motståndare. Men hur FBK-spelaren slår ihop sina egna skridskor mot varandra, hoppar upp i luften och faller?

Att han får med sig en tvåa på det är smått... overkligt. Och att det ska vara så enkelt att lura en hel domarkår.

🔹Den avgörande rensningen
Nu är det Thomas som slängs under bussen här, det hade kanske varit någon annan som gjorde precis samma grej.

Men att vara ensam med pucken bakom eget mål med en minut kvar i boxplay. Du ska rensa ut pucken ur egen zon och döda tiden fram till att börja med en viktig poäng. Då får du inte lägga en fispuck efter isen upp till en grönklädd back innanför egen blå.

Det är så ruskigt svagt på den här nivån. Ruskigt, ruskigt svagt.

🔹Negativa trenden
Det här var en match där man kände igen Leksand på ett positivt sätt under de första 50 minuterna. Sedan med eller utan domarna kollapsade Leksand och fick inte med sig några poäng alls.

Detta gör att leksingar nu ihop med föreningen firar jul som tabellsjua. Det känns inte alls lika bra som att göra det topp-fem, vilket var en klart rimlig känsla innan den här tyngre perioden inleddes.

Skador har förstås hjälpt till åt fel håll. Men det är också mycket annat i spelet som oroar nu som det inte gjorde tidigare.

En träningsmatch i Göteborg på tisdag. Sedan känns det som att det kommer ytterligare ett välbehövligt uppehåll för Leksands IF.


Matchfakta

Färjestad - Leksand 3-2 (0-0, 0-1, 3-1)
Skott: 28-33 (7-10, 10-14, 11-9)
Utv-min: 6-8 (2-0, 0-0, 4-6)

Inga mål i första perioden

0-1 (21.05) Zackrisson (5) (Norén, Camper)

0-2 (50.10) Véronneau (19) (Själin, Caito)
1-2 (50.51) Virtanen (utan assist)
2-2 (56.05) Nygård (Johansson, Virtanen) PP1
3-2 (59.08) Nyström (Virtanen, Nygård) PP1