Trots att man är skadeskjutna kan man vilja saker.
Brynäs ville mer i Gävle och vann – både stort och rättvist.

Det tog tvärstopp för Isak Rosén och Leksand. / Foto: Bildbyrån

Inför nedsläpp i Gävle kommunicerade Leksand att man åkt på ytterligare en skada. Det handlade om Patrik Norén som inte kommer att spela matcher ”de kommande veckorna.”

Med kvällens insats i Gävle som facit lämnar det Leksand med denna backuppsättning just nu:

• Lian Bichsel
Jätteduktig, men är inte redo för vara en toppsex-back på den här nivån. Hade det riktigt jobbigt och vad kan man egentligen begära av en 17-årig talang?

• Ben Thomas
Thomas Johanssons svagaste rekrytering och det är svårt att förstå att den här spelaren lirade med Tampa Bay i NHL under fjolåret. Han funkar inte i SHL och är bara kvar för att laget har skador.

• Jonas Ahnelöv
Är just nu vad det verkar inne i en personlig formsvacka. Ser tyngre ut än tidigare, slänger puckar omkring sig och tappar markeringar på ett sätt som vi inte är vana att se.

• Matt Caito
Han är bra och gör vad han kan men det syns att han saknar kemin och tryggheten i Calle Själin. Caito har under tiden i Leksand blivit bättre i egen zon, men också blivit buren en del av Calle.

• Tobias Ekberg
Ganska anonym. Slarvar en del, tappar också markeringar. Verkar bli liten när det går emot, ingen (s)pelare som står stadigt när det blåser.

• Alexander Lundqvist
Är den av våra hela backar just nu som är genomgående bra.

Calle Själin och Patrik Norén saknas. Två av våra fyra viktigaste backar ihop med Caito och Ahnelöv. När vi då får gå tungt på ovanstående, är det klart att det syns i försvarsspelet.

Konstigt vore annat.
•••

När vi då gått igenom en av de stora punkterna till denna förlust kan vi gå på nästa. Och det är att vilja saker på isen. Det är en kedja i den här matchen i Gävle som får godkänt och det är den fjärde.

När Leksand väl fick fast pucken i offensiv zon är det Martin Karlsson, Jon Knuts och Emil Heineman som gör det. Det skapas inte så många målchanser, men de jobbar hårt och gör det väldigt bra.

Övriga kedjor får underkänt.

Björn Hellkvist sa det bra efter två perioder. Att när det går tungt som det gör nu och laget har skador, är det dessa killar (Zackrisson, Camper, med flera av ledarna) som ska bära laget och gör man inte.

Max Véronneau har sina chanser att bli målskytt, men där tar det stopp bland forwards som får godkänt.
•••

En tredje punkt som är viktig är spelet i numerärt överläge. Det är tydligt att Mikael Ruohomaa är viktig där. Men det ska väl gå att spela med en man mer på isen även utan honom?

Carter Camper med pucken som försöker hitta stillastående vitklädda spelare. Det verkar vara planen och det funkade inte alls.
•••

Björn Hellkvist säger många bra saker till C More efter förlusten. Via länken kan ni läsa allt, men han sa bland annat detta efter att kanske många blåvita supportrar stängt av sändningen:

– Det vilar på lite för få spelare och när de inte levererar blir det så här. Vårt lag utstrålar dåligt självförtroende och är veka. Det är ett derby och vi vet att det kommer bli åka av men är ändå inte med. Jag är besviken på vår förstaperiod. Sedan blir det en brant uppförsbacke.

Och:

– Det finns en hel del att titta på i dag. Både taktiska och tekniska saker på isen. Vi kastar puckar i panik i dag när vi möter ett lag som spelar fysiskt och det är inte alls likt oss. Vi brukar kunna spela oss ur det med fart och hitta tejper och det gör vi inte.

Och även:

– Det vi gjorde i dag var inte tillräckligt bra. Det är bara att se sig i spegeln. Det är bottenlagsbeteende och då får vi värdera saker som vi inte värderat lika högt tidigare. Vi får börja kämpa för varje millimeter på isen och alla lösa puckar.

Det som känns tryggt under denna tunga period är att Björn Hellkvist är en kompetent tränare som ser det supportrarna ser och som inte kommer att tillåtta att det ser ut så här särskilt länge i framtiden.

På lördag väntar Skellefteå – i fullsatt Tegera Arena.


LÄS MER: Hellkvist efter Gävle: ”Bottenlagsbeteende”
LÄS MER: Knuts fullföljde inte matchen