Leksand vann med 3-1 på Hovet.

En av många spelare som stod för en bra insats var Alexander Lundqvist – som fortsätter att imponera under sin debutsäsong.

Vem han vill vara på isen är han klar över – även på SHL-nivå.
– Jag vill vara en back man kan lita på, säger han till BVK.

Alexander Lundqvist så gott som felfri på Hovet. / Foto: Simon Hastegård, Bildbyrån

Leksand vann en tät och målmässigt jämn match på Hovet när knappa 8000 satt på läktarna när publiken var tillbaka i SHL.

BVK samtalade med Alexander Lundqvist efteråt. Den skickliga backen som är på god väg att få sitt stora genombrott den här säsongen. Och vi fick förstås lov att börja där, kring publiken.

– Det var väldigt skönt att vi tog tre poäng. Det var hockey på en annan nivå nu när fansen var tillbaka och det var väldigt roligt att spela inför den här publikfesten. Roligt att vi kom vinnande ur den.

”Två olika sporter”

Lundqvist försöker sedan sätta ord på hur kvällens upplevelse var. Efter att ha spelat utan supportrar i 1,5 år. Att sedan kliva in till detta. En manisk hemmapublik – som utmanas av en sektion galna leksingar på bortastå som verkligen gjorde ett bra jobb de också.

– Det är som två olika sporter och det blir helt annorlunda. Man njöt verkligen där ute av att höra publiken. Allt höjs ett snäpp så det är jättekul att publiken är tillbaka.

Alexander Lundqvist har imponerat på de allra flesta den här säsongsinledningen. Han vet inte riktigt själv vad trollformeln har varit, men att allt grundar sig i en sak: Hårt arbete.

– Det är svårt att säga exakt, men jag har haft en bra sommar med Jeppe Gillerås (fystränare) och byggt upp sommarträningen lite då jag ville utveckla saker.

– Till exempel få starkare ben och samtidigt bli snabbare. Det är något jag utvecklat väldigt bra, blivit en starkare skridskoåkare och starkare i benen, säger Lundqvist.

Vilken typ av spelare vill du vara på isen?
– Jag vill vara en back man kan lita på som tar det defensiva ansvaret och som är bra hemåt, men som ändå kan slå en bra förstapass och spela pucken och bidra i anfallszon.

Lundqvist har gått in i backpar tillsammans med rutinerade Jonas Ahnelöv. Ett samarbete som funkar bra, menar backtalangen.

– Han är en väldigt duktig spelare. Det är skönt att komma in min första SHL-säsong och spela med en så pass bra och rutinerad spelare. Det blir ett annat lugn för mig och det funkar bra.

”Vill behålla platsen”

Vi testar avslutningsvis att försöka finta Lundqvist lite när vi försöker påstå att har en fast tröja i detta a-lag nu. Men den går han inte på.

20-åringen från Skogsbo vet vad som gäller även framöver för att fortsätta vara en del av Leksands SHL-lag.

– Än så länge har jag det (en ordinarie plats). Men jag ska bara fortsätta göra det dagliga jobbet och pusha mig för att jag vill behålla den här platsen och vara ordinarie i laget. Jag ska inte ta något för givet utan fortsätta jobba hårt, avslutar Lundqvist.